Generalitati

Acest site isi propune sa faca cunoscute punctele de vedere ale cercetatorilor si clinicienilor, pentru a imbunatati cunoasterea si practica medicala a profesionistilor din acest domeniu al sanatatii.

Corpul uman este un ansamblu de structuri elementare dispuse intr-un anume echilibru si supuse gravitatiei. Cheia acestui echilibru o reprezinta POSTURA, pozitia corpului in mediul in care functioneaza. Daca un singur element structural al acestui sistem functioneaza defectuos, echilibrul dispare si apar bolile. Aceste probleme sunt studiate de catre POSTUROLOGIE, prin intermediul tuturor disciplinelor medicale clasice, implicand aspecte complexe de neurofiziologie, biomecanica si ergonomie.

La studierea disfunctiilor posturale si a tulburarilor statice ale axului corporal, cu sau fara simptomatologie dureroasa isi da concursul o echipa complexa de specialisti formata din: medici de familie, neurologi, reumatologi, radiologi, ortopezi, oftalmologi, ORL-isti, stomatologi, medici sportivi, acupunctori, osteopati, chiropracticieni, chinetoterapeuti, podologi, ortoptisti, tehnicieni audioprotezisti, tehnicieni dentari etc, care impreuna vor contribui la un diagnostic corect si la o terapie de reabilitare globala eficienta.

De peste 20 ani, cercetatorii si practicienii studiaza posturologia atat in contact direct cu pacientul in cabinetele medicale, cat si in diferitele centre de cercetare, realizand numeroase schimburi de idei intre specialistii din medicina.

Posturologia

POSTUROLOGIA este disciplina medicala care studiaza disfunctiile posturale si tulburarile statice ale axului corporal, cu sau fara simptomatologie dureroasa, permitand stabilizarea segmentelor individului in spatiu în cursul pozitiei verticale sau in miscare. POSTUROLOGIA abordeaza holistic fiinta umana intr-o viziune sistemica si etiologica, evaluand starea de sanatate in armonie cu traditia hipocratica a medicinii occidentale.

In acest mileniu de înalta tehnologie, în care domina robotica, microchirurgia, genetica, ramân si oameni cu cauza suferintei nedescoperita, pe care corpul medical îi catalogheaza în deficienti posturali. Alterarea proceselor de reglare prin diferitele elemente ale vietii moderne constituie o sursa principala de crestere considerabila a tulburarilor posturale în tarile industrializate sau în curs de dezvoltare. Peste 90% din populatia globului sufera de tulburari ale coloanei vertebrale.

Caracterul de interdisciplinaritate al posturologiei între diferitii specialisti din medicina largeste domeniul de eficacitate al terapiilor spre a asigura o stare de mai bine suferinzilor.

Continutul site-ului

Site-ul se adreseaza clinicienilor, cercetatorilor si tehnicienilor care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele si tehnicile din domeniul posturologiei medicale.

Continutul site-ului:

•  introducere in posturologie,

•  prezentarea sistemului tonic postural fin,

•  articole sau rezumate publicate in reviste de specialitate,

•  manifestari stiintifice nationale sau internationale.