INFORMATII GENERALE

ASEZAREA GEOGRAFICA

Romania se afla in sud-estul Europei Centrale, in nordul Peninsulei Balcanice, pe Dunarea inferioara, in interiorul si in afara arcului carpatic, fiind limitata de Marea Neagra. Este situata intre 43º37'07" si 48º15'06" latitude nord si 20º15'44" si 29º41'24" longitudine est. Paralela de 45º latitudine nord (marcand linia de mijloc intre Ecuator si Polul Nord) strabate Romania la 70 km la nord de capitala, iar meridianul de 25º longitudine est (marcand linia de mijloc intre coasta Atlanticului si Muntii Urali) trece la 90 de km vest de Bucuresti. Romania se afla in zona de contact dintre Europa Centrala, Europa de Est si Peninsula Balcanica, la intalnirea dintre principalele drumuri europene vest-est si nord-sud. Trei elemente au marcat decisiv destinul acestui teritoriu: Muntii Carpati, Dunarea si deschiderea la Marea Neagra. In forma unui arc, Muntii Carpati au determinat pozitionarea celor trei regiuni istorice - spatiul intra-carpatic, cu deschidere catre Europa Centrala, zona de la est de munti, cu deschidere catre stepele nord-pontice, iar aria din sudul muntilor, infruntand Peninsula Balcanica. Dunarea (al doilea fluviu al Europei ca marime), care desparte zona carpatica de lumea balcanica, a reprezentat intotdeauna legatura dintre Europa Centrala si Marea Neagra, a deschis poarta catre Marea Mediterana si lumea estica. Prin urmare, Romania se alatura in aceeasi masura statelor strabatute de Dunare, cat si celor cu deschidere la Marea Neagra, teritoriul sau constituind o punte intre Centrul, Sud-Estul Europei si Orientului Apropiat.

GRANITELE

Hotarele Romaniei insumeaza in total 3 149,9 km. Doua treimi din acestea (2 064,4 km) sunt determinate de Dunare si de raurile Prut si Tisa sau urmeaza linia tarmului Marii Negre, in timp ce o treime (1 085,5 km) reprezinta granita terestra. Apele teritoriale romane se intind pana la 12 mile marine in largul Marii Negre.

VECINATATILE

Romania se invecineaza cu cinci state, cel de-al saselea vecin al acesteia fiind Marea Neagra. La NE si E are granita cu Republica Moldova (681,3 km), la N si E cu Ucraina (649,4 km), la SE cu Marea Neagra (193,5 km), la S cu Bulgaria (631,3 km), la SV cu Iugoslavia (546,4 km) si la V cu Ungaria (448,0 km). Intre 1918 si 1991, peste 40 % din linia de hotar a separat Romania de URSS, care la vremea respectiva era cel mai mare stat din Europa si din lume.